Kornişonlar kış boyu kıtır kıtır kalacak! Küflenmeyi hızla önlüyor, içine 1-2 tane atın

Kış aylarında sıkça tükettiğimiz ve bağışıklık sistemini güçlendiren kornişon turşusu, içerdiği zengin probiyotiklerle sindirim sistemimizi de destekler. Lahanadan fasulyeye pek çok farklı turşu türü olsa da kornişon turşusu her zaman en çok tercih edilenlerden biri olmuştur. Şimdi, siz de evde hem lezzetli hem de kıtır kıtır bir kornişon turşusu yapmayı öğrenebilirsiniz. İşte sağlıklı ve nefis kornişon turşusu tarifi.

MALZEMELERİN TAZE OLMASI ÖNEMLİ

Kornişon turşusu yapımı aslında oldukça basit ve hızlıdır. Ancak malzemelerin tazeliği ve doğru oranlarda kullanılması, lezzet ve kıtırlık açısından büyük önem taşır. İşte malzemeler:3 kilo taze kornişon salatalık (çok büyük olmamalı), 7 diş sarımsak, yarım bağ maydanoz, 6 yemek kaşığı iri tuz, 2 su bardağı üzüm sirkesi, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 7-8 adet nohut, 8-9 su bardağı su yeterli. Daha fazla yapmayı düşünüyorsanız, malzemelerin miktarını arttırmanız orantılı bir şekilde gerekiyor.

KORNİŞONLAR SIKICA YERLEŞTİRİLMELİ

Turşuyu hazırlamanın ilk aşaması tabii ki tüm malzemelerin temizlenmesi ve kavanoza yerleştirilmesidir. Kornişonlar iyice yıkanmalı ve kavanoza sıkıca yerleştirilmelidir. Aralarına sarımsak ve nohutları ekleyerek dizmeye özen gösterin. Bu hem lezzet hem de fermantasyon sürecinin düzgün ilerlemesi için kritik bir adımdır.

MAYDANOZ KÜFLENMEYİ ÖNLÜYOR

Kavanoza kornişonları ve diğer malzemeleri yerleştirirken dikkatli olmalısınız. Kavanozun en üst kısmına maydanozları eklemelisiniz. Bu hem lezzet katar hem de turşunun üst kısmında oluşabilecek küflenmenin önüne geçer. Kavanoz dolduğunda, su, sirke ve tuz karışımını dökün ve tüm malzemelerin homojen yani eşit şekilde dağılmasını sağlamak için kavanozu birkaç kez çevirin.

TURŞUNUN LEZZETLİ KARIŞIMI

Turşun temel lezzetini sirke, tuz ve limon tuzu karışımından alır. Bu karışımı ayrı bir kapta hazırlayın ve kavanoza dökün. Sirke, turşunun hem dayanıklılığını artırır hem de ekşi lezzeti ile turşunun karakteristik tadını verir. Tuz ise fermantasyonu başlatarak turşunun koruyucusu olur.

KITIR KITIR TURŞUNUN ANAHTARI: NOHUT

Kornişon turşusunun en önemli malzemelerinden biri olan nohut, turşunun kıtırlığını sağlayan fermantasyon sürecini hızlandırır. Nohutun içeriğindeki doğal bakteriler, turşunun daha hızlı ve etkili şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur. Nohutlar, kavanozun her katmanına yerleştirilerek bu etki artırılabilir.

EN AZ 20 GÜN BEKLEMELİ

Turşunun en iyi sonuç vermesi için sabırlı olmak gerekiyor. Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra, doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde en az 20 gün bekletin. Bu süreçte, nohutların ve sirkenin etkisiyle turşunuz kıvam alacak ve kıtır kıtır hale gelecek.

ARTIK TURŞUYU TÜKETME VAKTİ

Turşunuz olgunlaştıktan sonra açıp tüketmeye başlayabilirsiniz. Yemeklerin yanında, sandviçlerde veya tek başına atıştırmalık olarak servis edebileceğiniz kornişon turşusu, kış aylarında sofralarınıza lezzet katacak. Nohut sayesinde elde ettiğiniz bu kıtır kıtır lezzet, misafirlerinizin de beğenisini kazanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir